“Creierul” frigiderelor – placa electronica

Published by Chirita Gelu Cristian on

Cand vine vorba despre intretinerea electrocasnicelor, stim cu totii cat de important este un circuit electronic sanatos si functional. Fie ca vorbim de un frigider, de o masina de spalat sau de un aer conditionat toate acestea functioneaza cu electricitate. Corect pana aici, nu?

Secretul a fost si va fi intotdeauna echilibrul, adica 220V!

Am ales acest subiect din cauza abundentei de defectiuni in randul modulelor (placilor) electronice! Pe langa faptul ca nu este o reparatie ieftina si poate atinge pretul de 800 lei, cateodata placa nu mai poate fi reparata. Erorile care apar sunt mult prea mari sau pur si simplu, la modele vechi nu se gasesc piese. Desigur, exista si varianta unei placi electronice noi. Aici costurile cresc si ajung chiar si la 1200 lei in functie de modelul de frigider sau combine frigorifica. Revin, asta in cazul in care aparatul frigorific nu este mai vechi de 7 ani.

Care este rolul modulului (placii) electronic?

Cand vine vorba de orice circuit electronic, modulul electronic este “creierul” circuitului. Astazi traim intr-o lume in continuua dezvoltare. Necesitatiile cresc. Timpul parca zboara. Dar asta a fost tot timpul o problema a umanitatii. Aici au intervenit nume celebre si minti luminate. De la cel mai vechi cercetator cunoscut al electricitatii Thales, la personalitatii precum Alexander Graham BellNikola Tesla si Thomas Edison. Deci, ce au incercat defapt toti acesti cercetatori sa obtina ? Iata cateva din functiile unui modul electronic:

Placa electronica frigider noua Bucuresti
Placa electronica frigider noua
placa-electronica-reparata-frigider
Placa electronica reparata frigider
  1. simplificarea dezvoltarii – modulele electronice predefinite si deja testate exista pe piata. Producatorii pot alege dintre acestea pentru a creste rapiditate productiei, in loc sa produca fiecare componenta separat.
  2. performanta imbunatatita si numeroasa functii – modulul electronic realizeaza diverse operații, cum ar fi amplificarea semnalului, filtrarea semnalului, conversia semnalului, procesarea datelor și lista continua. Prin folosirea modulelor electronice la productia electrocasnicelor, se obține o performanță superioară și o funcționalitate mai avansată a sistemului electronic.
  3. modulele electronice sunt concepute cu interfețe și protocoale de comunicare standard, ceea ce ajuta interoperabilitatea și compatibilitatea cu alte componente. Acest lucru permite integrarea și conectarea ușoară a modulelor electronice cu alte echipamente și infrastructuri existente – in cazul unui sistem frigorific display, senzori de temperatura, senzori de umiditate, ventilatoare, becuri etc.
  4. modulul electronic permite o diagnoză și întreținere mai ușoară a sistemelor electronice. Dacă un modul electronic eșuează, poate fi înlocuit individual fără a afecta întregul sistem.

A fi 220V sau a nu fi 220V?

Din pacate, placa electronica, pe cat este de folositoare, pe atat este de sensibila. Este probabil cea mai sensibila parte a unui circuit electronic. In experienta mea, vinovatul de serviciul, este insusi curentul electric! Defapt, prea mult din el. Fluctuatiile de tensiune sau suprasarciniile electrice efectiv “prajesc” componentele esentiale functionarii.

Fluctuatiile de tensiune apar atunci cand exista prea multi “consumatori” pe aceiasi sursa de curent. Deasemenea pot aparea pe trasee electrice subdimensionate sau de la probleme pe traseul circuitului electric. Evitati sa folositi acelasi traseu electric pentru conectarea in acelasi timp a mai multor aparate.

De exemplu radiatoarele, convectoarele electrice, aerotermele sunt clasate pe primul loc la consumul de energie electrica intr-o gospodarie. Apoi boilerele, aparatele de aer condintionat, frigiderele si PC-urile. Pe scurt, daca aveti ghinionul de a vi se face frig exact atunci cand frigiderul porneste, incercati alta priza. Sau oare exista solutii? Normal ca da!

Stabilizatoarele de tensiune, prietenele noastre!

Stabilizatorul de tensiune este un dispozitiv electric utilizat pentru a mentine tensiunea electrica constanta. Este folosit pentru a proteja echipamentele electrice sensibile la tensiunea electrica variabila sau fluctuatiile frecvente din reteaua electrica.

Am ales un stabilizator la un pret accesibil pentru functia bonus pe care o detine pentru aparatele refrigerante; stabilizatorul este dotat cu un circuit de intarziere a semnalului de iesire ce este recomandat in utilizarea echipamentelor de refrigerare, pentru a minimiza posibilitatea defectarii motorului compresor. Asadar vorbim de cvadrupla protectie: la supratensiune (cand intrarea depaseste valoarea de 255 V), la scurtcircuit si la suprasarcina.

Este foarte simplu de folosit! Pur si simplu se introduce in priza, setati 220V si introduceti electrocasnicele in stabilizator! Astfel va protejati de costuri suplimentare pentru reparatii sau uneori, chiar un aparat nou!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page