Cum functioneaza un frigider/combina frigorifica?

Published by Chirita Gelu Cristian on

Un frigider este un aparat electrocasnic, folosit de oameni in intreaga lume, pentru pastrarea alimentelor perisabile la o temperatura scazuta, astfel mentinandu-le proaspete pentru o perioada indelungata de timp.

Toate frigiderele functioneaza utilizand un sistem de racire care implica un agent frigorific (de obicei un gaz, cunoscut sub numele de freon) care circula prin diverse componente ale sistemului.

Cele 4 componente de baza ale unui circuit frigorific

Compresorul – considerat si “inima” circuitului de racire, este o componenta indipensabila unui frigider/combina frigorifica. Compresorul lucreaza in mod direct impreuna cu condensatorul, valva de expansiune si evaporator (vaporizator) pentru functionarea propriu-zisa a frigiderului.

Condensatorul – este o piesa importanta pentru circuitul frigiderului care se gaseste de obicei pe spatele frigiderului sau in partea de jos a acestuia. Functia sa este de a inlatura caldura din interiorul frigiderului si implicit de a furniza in loc temperaturi scazute. Condensatorul indeplineste aceasta functie cu ajutorul unui proces numit “condensare”. El mai este numit si “statia de racire” a frigiderului.

Valva de expansiune – exista mai multe tipuri de valve de expansiune dar in principiu toate indeplinesc aceiasi functie : aceea de controla “curgerea” agentului frigorific in instalatia frigiderului, de la condensator catre evaporator.

Evaporatorul – aceasta componenta este numita intocmai dupa functia pe care o indeplineste, asemenea condensatorului. Tot acesta este si ultima piesa din circuitul frigorific, care pregateste agentul refrigerant pentru a parcurge un nou ciclu de racire prin frigider/combina frigorifica.

Procesul de functionare al sistemului frigorific

Acum ca am revizuit impreuna componentele principale ale circuitului de racire al unui frigider sau combine frigorifice putem incepe sa intelegem mai bine principiile dupa care acesta functioneaza.

Toata “magia” din interiorul aparatului nostru indispensabil vietii de zi cu zi se bazeaza pe transferul de caldura de la un loc mai rece ( partea din interior a frigiderului sau congelatorului) la un loc mai cald (mediul inconjurator). Acesta proces de transferare se realizeaza cu ajutorul agentului frigorific (freon) care parcurge circuitul in mod continuu.

Ciclul termodinamic de racire

Cum am spus mai sus, compresorul este “inima” frigiderului nostru si tot de la acesta incepe tot procesul. Agentul refrigerant intra in compresor avand presiune scazuta, deci temperatura scazuta si este comprimat devenind un gaz cu presiune inalta, deci temperatura crescuta.

Gazul comprimat este apoi condus prin condensator. El realizeaza schimbul de caldura, cedand caldura catre mediul exterior frigiderului. Caldura este inlaturata pana cand agentul refrigerant se satureaza. In consecinta isi schimba starea de agregare din gaz in lichid. Acest proces numindu-se condensare. Astfel, agentul refrigerant paraseste condensatorul avand presiune inalta si temperatura scazuta.

Urmatorul proces prin care freonul trece are loc in valva de expansiune. Aici agentul frigorific lichid sufera o scadere brusca de presiune. Scaderea presiunii duce la scaderea temperaturii agentului refrigerant si se transforma intr-un gaz, schimbandu-si proprietatiile termodinamice. Acest proces este important pentru urmatoarea si ultima faza a ciclului.

Evaporatorul este a doua piesa din circuit care se ocupa cu transferul de temperatura. Acesta primeste agentul refrigerant cu o temperatura foarte scazuta. In modul acesta absoarbe caldura din interiorul frigiderului sau congelatorului, racindu-le si indeplinindu-si scopul.

Circuit frigorific frigider
Circuit frigorific frigider

Procesul de comprimare, condensare, expansiune si evaporare a agentului refrigerant este defapt un ciclu termodinamic de racire. El reprezinta fundamentul functionarii sistemelor frigorifice. Acesta este un proces continuu. Prin urmare, frigiderul pastreaza temperatura constanta si scazuta.

Text scris si redactat de Chirita Gelu-Cristian PFA, 03.04.2024.


2 Comments

Bogdan · April 4, 2024 at 8:11 am

Mi a fost de ajutor articolul, multumesc!

Frigiderul nu mai raceste - Reparatii Frigidere Bucuresti · May 17, 2024 at 9:26 am

[…] vorbit in articolele trecute despre cum functioneaza un frigider, dar sa recapitulam. Compresorul “impinge” agentul refrigerant (freonul) prin […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page